Kulinarika brez meja

12. 3. 2015
Deli

Pred kratkim se je v Dubaju odvil Gulfood, eden največjih kulinaričnih sejmov na svetu. Na povabilo predstavnikov Emirates Culinary Guild Salon Culinaire, ki so k sodelovanju povabili kuharskega mojstra Jožefa Oselija kot enega izmed 38 povabljenih sodnikov, so se svetovni kulinarični eliti preko njega pridružili tudi slovenski predstavniki in člani Kuharske akademije Slovenije.

V Dubaju tudi slovenski gastronom svetovnih razsežnosti

V okviru Kuharske akademije Slovenije sta se v Dubaj odpravila kuharski mojster Jožef Oseli in predsednica sveta ter izvršna direktorica za hotelsko operativo v hotelih LifeClass v Portorožu Maja Križmančič. Kuharska akademija Slovenije omogoča in širi mrežo, preko katere lahko njegovi člani (perspektivni kadri) obiskujejo in se udeležujejo profesionalnih ekskurzij, tekmovanj iz kulinarike in hotelirstva, ter tako pridobivajo izkušnje, novo znanje in poznanstva.

V Dubaju so mojstre v pripravi številnih kulinaričnih presežkov ocenjevali sodniki Svetovne kuharske zveze (WACS). Preko Kuharske akademije Slovenije se je dogodka udeležila tudi ekipa hotelov Lifeclass, kjer sta imela njihov vodja kuhinje Slavko Matjašec ter kuhar Igor Burić vlogo maršalov – slednji pomagajo pri organizaciji Salona Culinaire. Slovenski predstavniki so med svetovno kulinarično elito blesteli. Največ pozornosti je požel Jožef Oseli, eno naših največjih imen gastronomije, ki je izjemno priznan in spoštovan med kolegi Svetovne kuharske zveze. Svoj mednarodni ugled opravičuje vedno znova, navdušuje pa tako doma kot po svetu.

Izobraževanje in mreženje, za piko na i pa kava z zlatim posipom

Dubajski kulinarični sejem se razteza na 113.000 kvadratnih metrih površine in združuje 4.500 razstavljavcev, 120 narodov ter več kot 80.000 udeležencev. Ponuja številne priložnosti izobraževanja, mreženja, sledenja trendom in inovativnosti. Vse to, kar je pomembno za naš turizem, gostinstvo in konec koncev, gospodarstvo. Iz tega izhaja tudi podpora hotelov LifeClass, ki že vse od začetka podpirajo dejavnosti Kuharske akademije Slovenije: »V ta projekt smo investirali, saj daje našemu delu širino. Zavedamo se namreč, da nas čaka onkraj naših meja še veliko znanja, zaposlene pa je treba nenehno osebnostno in strokovno razvijati in izpopolnjevati,« so povedali v portoroških hotelih.

Maja Križmančič je v Dubaju uspešno razširila svoj krog izkušenj in poznanstev z včlanitvijo v združenje profesionalnih chief-ov Združenja arabskih emiratov Emirates Culinary Guild (ECG), slovenski predstavniki pa so navezali nove stike tudi v dubajski vladi. Predstavnika Kuharske akademije Slovenije pa so v hotelu Emirates Palacev Abu Dhabiju , ki je eden najdražjih hotelov na svetu, postregli celo s kavo, posuto z zlatom.